Get Adobe Flash player

ČESTA PITANJA

Gde u Srbiji mogu podići novac poslat putem Western Union-a?

Uslugu brzog transfera novca u Srbiji možete obaviti u Pošti i svim bankama koje sarađuju sa Tenfore-om (Sberbank, Srpska banka, Opportunity banka i Moskovska banka). Vašu najbližu lokaciju možete pronaći na našoj mapi ili uz pomoć Korisničkog centra na 011/333 4 999

Da li mogu iz Srbije slati novac u inostranstvo?

Da. Novac možete poslati u inostranstvo samo iz Pošte Srbije.

Šta je potrebno da bih preuzeo novac koji mi je poslat putem Western Union-a?

Pored važeće lične isprave, za isplatu novčanog transfera potrebno je da znate sledeće podatke:
kontrolni broj transfera novca (MTCN), ime i prezime pošiljaoca, zemlju iz koje je novac poslat i iznos koji je poslat (+/- 10%).

Šta je neophodno za slanje novca u inostranstvo?

Da biste poslali novac, potrebno je da službeniku pošte pokažete važeću ličnu ispravu, kažete u koju zemlju šaljete novac, koji iznos želite da pošaljete i kome.

U kojoj valuti je moguće slati novac iz Srbije?

Novac se uplaćuje-šalje isključivo u dinarima, a primalac preuzima novac u valuti koja je dostupna u zemlji prijema.*

Koji je maksimalni iznos za prijem i slanje novca?

Iz Srbije se trenutno može poslati najviše 200.000 dinara dnevno ili 1.000.000 dinara mesečno po osobi. Za prijem novca iz inostranstva ne postoje ograničenja. Određeni limit za slanje važi u Srbiji i razlikuje se od države do države.   

Ko plaća naknadu za transfer novca?

Naknadu za novčani transfer plaća isključivo pošiljalac.

Šta je potrebno javiti primaocu kako bi preuzeo novac?

Da bi podigao novac, primalac mora da zna kontrolni broj transfera (MTCN), puno ime i prezime pošiljaoca, očekivani iznos i zemlju iz koje je novac upućen.

Ko šalje primaocu kontrolni broj transfera – MTCN broj?

Pošiljalac nakon slanja dobija kontrolni broj transfera koji je potrebno da dostavi primaocu kao obavezan podatak za preuzimanje novca.

Da li maloletno lice može da primi novac putem Western Union-a?

Maloletna lica starija od 16 godina mogu da prime novac poslat putem Western Union-a. U tom slučaju, uz važeću ličnu ispravu deteta (ličnu kartu ili pasoš) i prisustvo roditelja/ staratelja, potrebno je dati na uvid i dokaz o roditeljstvu, odnosno starateljstvu.
Maloletno lice ne može da šalje novac.

Da li je potreban račun u Pošti ili banci za slanje ili prijem novca iz inostranstva?

Ne, ni primaocu ni pošiljaocu nije potreban račun u Pošti ili banci za korišćenje Western Union usluga. Umesto toga, svaka transakcija se evidentira u sistemu putem jedinstvenog kontrolnog broja.

Može li se novac primiti na kućnoj adresi?

Da. Ukoliko želite da novac koji šaljete u Srbiju bude isplaćen na adresi primaoca, neophodno je  prilikom slanja novca naglasiti da želite uslugu kućne dostave. U tom slučaju u obrazac za slanje novca obavezno je upisati adresu i broj telefona primaoca, kako bi Pošta Srbije mogla da ga kontaktira i organizuje kućnu dostavu.

Kako mogu da saznam da li mi je poslat novac preko Western Union-a?

Pozivanjem Korisničkog centra na broj 011/333 4 999 možete saznati da li u sistemu postoji transfer na vaše ime ukoliko imate potrebne podatke o Western Union transferu (kontrolni broj).

Kako mogu da proverim da li je poslati novac isplaćen primaocu?

Ukoliko imate potrebne podatke o Western Union transferu (kontrolni broj) pozivanjem Korisničkog centra na broj 011/333 4 999 možete saznati da li u sistemu postoji transfer na vaše ime.

Šta da preduzmem ukoliko posumnjam na prevaru i nisam siguran da li da obavim transfer?

Ukoliko postoje bilo kakve sumnje, nedoumice ili pitanja, možete pozvati naš Korisnički centar na broj 011/333 4 999 i izaći ćemo Vam u susret korisnim informacijama i sugestijama. Western Union savetuje da se novac ne šalje nepoznatim osobama i da se ovim putem ne plaćaju roba ili usluge sa interneta.

Na koji način radi Western Union?

Kada se pošalje novac, na primer iz Nemačke, transferiše se elektronskim putem tako da je primalac u Srbiji, ili bilo gde drugo u svetu, u mogućnosti da ga primi za svega nekoliko minuta.**

Koliko je vremena potrebno da bi se primio ili poslao novac?

Novac se putem Western Union-a može poslati ili preuzeti za samo nekoliko minuta, u zavisnosti od radnog vremena šaltera i razlike u vremenskim zonama.

Kako možete biti sigurni da će novac stići u prave ruke?

Novac može da preuzme isključivo osoba na čije ime je novac poslat i samo toj osobi treba da se jave podaci sa obrasca nakon slanja novca. Pored toga, svaki transfer dobija svoj jedinstveni kontrolni broj. 

Koju vrstu dokumenata treba priložiti da bi se novac mogao isplatiti?

Dovoljno je priložiti važeći dokument sa slikom - ličnu kartu, pasoš ili izbegličku legitimaciju.

* Western Union ostvaruje prihode naplaćivanjem naknada za usluge, ali i konverzijom Vašeg novca u drugu valutu.
** Novac može da kasni ili usluga može da bude nedostupna iz više razloga, uključujući visinu poslatog iznosa, zemlju prijema, dostupnost valute, zakonske regulative, zahteve za identifikacionim dokumentom, radno vreme lokacija, razlike u vremenskim zonama ili izbor opcija sa odgođenom isplatom.

Kalkulator

Izračunajte proviziju slanja novca u inostranstvo

Izračunaj

Pošta u Takovskoj radi 0-24!

Korisnicima Western Union je omogućeno da u centru Beograda, u pošti u Takovskoj ulici br.2 prime ili pošalju novac preko Western Uniona u bilo koje vreme.

Promocija

Kućna dostava

Prijem novca poslatog putem Western Union-a i na kućnoj
adresi!

Detaljnije...